На 21 юни 2022 г. председателят на Асоциацията на

...
     На 21 юни 2022 г. председателят на Асоциацията на
Коментари Харесай

Веселин Тодоров, председател на АТППГВ:Необходимо е да се гарантират сигурни доставки на природен газ занапред

     На 21 юни 2022 година ръководителят на Асоциацията на търговците и производителите на природен газ и водород /АТППГВ/, Веселин Тодоров взе присъединяване в Sofia Economic Forum III. Организатори на форума бяха Делфийският стопански конгрес и Център за демократични тактики. Събитието беше публично намерено от заместител министър-председателя по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев в София Хотел Балкан. Сред формалните участници в конференцията бяха посланици, министри, зам.-министри и представители на бизнес средите.

            Основната цел на форума на високо ниво беше основаването на необятна платформа за разговор и връзка. Конференцията даде опция да се разпознават и проучват най-важните провокации пред икономическия напредък, да се показа политически опит от други страни, да се поддържа приемането на корпоративни обществени иновационни практики в частния бранш и да се дефинира курс на политически дейности към по-конкурентни и приобщаващи стопански системи в България и Югоизточна Европа. По време на форума специалисти от цялата политическа и икономическа палитра дадоха съответни отговори на основните за района въпроси с акцент върху енергетиката, сигурността и стопанската система.

            По време на конференцията ръководителят на АТППГВ Веселин Тодоров дружно с едни от най-влиятелните български и интернационалните специалисти  дискутираха вероятните решения за справяне с неотложните провокации пред България, Европа и света в панела, свързани с геополитическо напрежение, енергиен преход и гарантирането на доставките на природен газ.

            " Войната в Украйна утежни неведнъж тежкото положение на пазара на природен газ от позиция на ценовите нива, които следим през последните две години. Това докара до рецесии в доставките и цените на газа и не на последно място високата инфлацията. ", съобщи при започване на своето изявление Веселин Тодоров. В тази сложна геополитическа конюнктура той попита дали Европа работи като едно, когато става въпрос за това дали газът от Руската федерация ще се заплаща в рубли или не. Той уточни, че 20 страни в Европейски Съюз получават газ и  от тях се изисква да заплащат по новата скица, само че действително единствено на три страни газът е бил спрян - на Полша, Финландия и България.

В хода на полемиката беше очебийно, че природният газ се употребява като " политическо оръжие ". Според Веселин Тодоров точно това " оръжие " е било обещано в ръцете на Русия от Европейския съюз, като даде съответен образец със събитията още през 2009 година в Украйна, когато през най-студените месеци е нямало доставки на газ, което е наложило българските топлофикации да минат на мазут. " В този миг бяха взети решения за диверсификация на доставчиците и трасетата на природен газ. ", разясни Тодоров и попита дали в реалност от 2009 година до 2022 година има действителна диверсификация, откакто се намираме в тази конюнктура през днешния ден.

            По думите на ръководителя на АТППГВ сигурността за доставките е станало доста въпросително нещо. " По закон на всяко десето число на месеца, предшестващ месеца на доставка, би трябвало да има препоръчана цена за газа от публичния снабдител " Булгаргаз ". От м. май до м. юни ние нямаме такава. През м. май разбрахме какъв брой ще ни коства газът на 15 май, т.е. българският бизнес, който е крайният консуматор, работи 15 дни без да знае какво купува. От друга позиция търговците на природен газ не знаеха какъв газ продават и на какви цени. “, изясни Тодоров, като уточни, че тази обстановка се е повторила и през м. юни месец с разликата, че интервалът не е бил 15 дни, а 7.

 

            Веселин Тодоров изрази вяра, че в тази енергийна рецесия публичният снабдител " Булгаргаз " ще продължава да извършва главната си функционалност - да обезпечава доставки на най-хубави цени и условия, като в същото време изрази терзание, че именно  " Булгаргаз " няма нужните количества и се постанова да купува от пазара, с цел да продава на пазара - 10 дни преди започването на датата за доставка. Той даде образец с съответен търг от 20 юни, когато публичният снабдител предлага за себе си, от търговци на природен газ да бъдат купени спомагателни количества за м. юни - 46 хиляди МВ/ч. " Де факто " Булгаргаз " ги няма тези количества и ги желае от пазара, само че въпреки това " Булгаргаз " продава на пазара през програмата за освобождение на газ. Най-големият абсурд е, че  публичният снабдител купува от пазара, с цел да продава на пазара - 10 дни преди започването на датата на доставка. От тези 46 хиляди МВ/ч.  бяха купени 1000, което е 1/46 от нужното количество. ", изясни и попита дали би трябвало да стартираме да се тормозим отсега нататък, като означи, че се следи доста необичайно успокоение в страната. 

            По думите на Веселин Тодоров началото на действителната либерализация на газовия пазар е почнала със стартирането на работата на газовата борса - " Газов хъб Балкан " през януари 2020 година, " само че за жалост оттогава все се намираме в рецесия било то здравна, икономическа и енергийна. “, съобщи Тодоров.

За Асоциацията на търговците и производителите на природен газ и водород:

Асоциацията на търговците и производителите на природен газ и водород е първото национално съдружие с нестопанска цел, което сплотява водещи компании, извършващи търговия с природен газ и водород в страната. Основната задача и напъните на нейните лицензирани членове е цялостната либерализация на газовия пазар и диверсификация на доставките на природен газ. От Асоциацията работят за  развиването на пазара на водород и образуването на законова, регулаторна и пазарна рамка, с която да се насърчава производството, разпространяването и комерсиалните правила, свързани с потреблението на този тип гориво. АТППГВ работи за устойчивото развиване на енергийния бранш, опазването на околната среда и производството на чиста сила. Асоциацията отстоява използването на високите европейски обществени и стопански стандарти и положителни практики в бранш „ Природен газ “ и бранш “Енергетика, съобразени и използвани по силата на националното законодателството. АТППГВ спомага и за обмяната на информация, допринасяща за екологичното, финансовото и общественото и стабилно развиване на енергетиката в страната. Приоритет на Асоциацията е да показва и пази позициите на членовете си пред българските и европейските управляващи, структури и организации. https://atppgv.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР